Wat is het toelatingsbeleid van Nederland?

Het is niet makkelijk om Europa te bereiken. Wie dat lukt wordt bij het land van aankomst geconfronteerd met het migratiebeleid. Zo'n beleid kan in strengheid verschillen. In Spanje is het bijvoorbeeld makkelijker voor migranten om een baan te vinden dan in Nederland of België. De Nederlandse overheid eist wel steeds meer van migranten. In de jaren negentig vond men dat immigranten hun eigen cultuur mochten behouden, terwijl immigranten zich nu moeten inburgeren en assimileren. Dit houdt in dat ze zich volledig moeten aanpassen aan de dominante cultuur.  

 

Het huidige Nederlandse toelatingsbeleid is streng. De gedachte is 'Nee, tenzij verdragen dit noodzakelijk maken.' Het toelatingsbeleid op Europees niveau is niet erg anders dan dat van Nederland. Toch kunnen er tussen landen verschillen zijn. Nederland laat bijvoorbeeld geen nieuwe arbeidsmigranten toe, maar Duitsland wel, en ten opzichte van gezinshereniging is Nederland weer soepeler. 

 

Immigranten worden alleen toegelaten in Nederland als: 

  • er een Nederlands belang bij is (arbeidsmigranten, zie het stukje over arbeidsmigranten bij de deelvraag 'Wat voor soort migranten zijn er') 
  • verdragen Nederland daartoe verplichten: volgens het verdrag van de rechten van de mens moeten gezinsleden toegelaten worden in het migratieland. Het vluchtelingenverdrag van Genève zegt dat asielzoekers een vluchteling zijn, als hij redenen heeft wegens vervolging. Volgens het verdrag van Maastricht mogen mensen die in andere EU-landen wonen zich overal binnen de EU vestigen. 
  • er humanitaire redenen zijn (oorlogsslachtoffers) 

 

Ook zijn er verschillende verblijfsduren waar toestemming voor nodig is. Voor een kort verblijf, wat staat voor 3 maanden binnen de Nederlandse grenzen, is geen toestemming van de overheid nodig. Hieronder vallen toeristenbezoek, zakenreizen en familiebezoek. Voor een lang verblijf, wat dus langer dan 3 maanden is, is wel toestemming nodig en ook een verblijfsvergunning. Dit is een jaar geldig. Gezinsvorming, -hereniging, arbeid, studie en asiel vallen hieronder. Na vijf jaar wordt een verblijfsvergunning omgezet in een vestigingsvergunning.