Wat zijn de gevolgen van immigratie?

Economie 

Er zijn veel verschillende meningen over de vraag of immigranten de economie versterken of verzwakken. Standpunten hierover zijn vaak niet gebaseerd op onderzoek, maar meer op ideologie.  
 

H.P. van Dalen schreef in 2001 het artikel "Immigratie: vloek of zegen voor de Nederlandse economie". Hij heeft wel onderzoek gedaan en de volgende conclusies getrokken:  

  •    Door immigratie stijgt de welvaart van de Nederlandse economie een klein beetje. Er is wel sprake van grote herverdeling van inkomens: door de goedkope arbeidskrachten uit het buitenland dalen de lonen.  
  •    De Nederlandse economie heeft iets meer aan hooggeschoolde migranten dan aan laag- of ongeschoolde migranten, maar het maakt ook weer niet heel veel uit. 

  •    Nederland is een verzorgingsstaat. Dat betekent dat er goede voorzieningen zijn voor bijvoorbeeld mensen die ziek zijn of zonder werk zitten. Dat gaat niet altijd goed samen met het zijn van immigratieland. Omdat ook migranten een beroep kunnen doen op die voorzieningen kunnen er spanningen ontstaan.  
     
    Werkgelegenheid 
    Toen de economie groeide en de werkloosheid daalde, werden er veel mensen uit het buitenland gehaald om als goedkope arbeidskracht hier te werken. Zij kregen het werk dat de Nederlanders niet wilden doen. Dat kun je bijvoorbeeld ook lezen in het interview met de eerste Turk in Nederland. 
     

Om het plaatje beter te kunnen zien: houd de ctrl-toets ingedrukt en scroll naar voren.
 
 

Nu het slechter gaat met de economie en de werkloosheid groeit, kijken de meeste mensen vooral naar de negatieve gevolgen van het naar Nederland halen van goedkope arbeidskrachten.
De Wetenschappelijke Raad voor Regeringsbeleid (WRR) heeft in 2012 onderzoek gedaan naar arbeidsmigratie. Uit onderzoek blijkt dat werkgevers in Groot-Brittannië in bijvoorbeeld de landbouw hebben toegegeven dat de lonen en arbeidsvoorwaarden voor laaggeschoold werk onacceptabel zouden zijn voor werknemers uit het eigen land, en zij daarom voor a
rbeidsmigranten kiezen. Omdat we op dit moment in een economische crisis zitten, wordt het beeld over de gevolgen van arbeidsmigratie voor de autochtonen negatiever. 
Uit het onderzoek blijkt ook dat arbeidsmigranten in het land waar ze naar toe gaan steeds vaker als eerste hun baan verliezen. De WRR wil daarom dat het beleid verandert en dat werkgevers er voor zorgen dat migranten bijvoorbeeld extra scholing krijgen en goed Nederlands leren.  

 
Minister Asscher van Sociale Zaken laat onderzoeken in hoeverre, door de komst van werknemers uit Polen en andere Europese lidstaten, Nederlanders worden verdrongen op de arbeidsmarkt. Ook wil hij maatregelen treffen om die verdringing tegen te gaan. Asscher wil dat er minder goedkope arbeidskrachten naar Nederland komen, maar meer hoogopgeleide mensen. Hij wil dit ook op Europees gebied aanpakken. 
 

Cultuur 

Door immigratie komen er veel verschillende culturen bij elkaar. Er ontstaat een multiculturele samenleving. De verschillende culturen zie je bijvoorbeeld terug in religie, taal en kleding. Die verschillen kunnen voor creativiteit en een bredere kijk op de dingen zorgen. Het kan er juist ook voor zorgen dat er conflicten ontstaan omdat de Nederlandse waarden en normen niet door iedereen geaccepteerd worden en omdat mensen minder accepteren van elkaar. Om dat te voorkomen, worden er programma's opgezet om immigranten te laten inburgeren. 
 

De econoom Ian Goldin schreef in 2011 het boek Exceptional people: How Migration Shaped our World and Will Define our Future. over de gevolgen van migratie. 

Hij wijst op de positieve effecten van migratie. De geschiedenis bewijst dat belangrijke beschavingen groot zijn geworden door de kennis van migranten. Nieuwe ideeën en andere manieren om problemen aan te pakken ontstaan doordat verschillende mensen samenkomen. Volgens Goldin zijn er grote misverstanden over migratie. De kosten worden vaak overschat en de opbrengsten niet genoeg gewaardeerd. Goldin: "Iedereen is een immigrant als je een paar generaties teruggaat." Migratie heeft vooral negatieve gevolgen voor de landen waaruit de mensen wegstromen. De allerarmsten durven de reis vaak niet aan. De migranten zijn vaak de dappere en bijzondere mensen, omdat zij risico’s durven nemen. Het is meestal de laatste oplossing, omdat niemand graag zijn thuisland verlaat. Migranten gaan vooral naar landen die in de buurt liggen, waar ze een positieve bijdrage kunnen leveren aan de economie. Ze pikken geen banen in van de bevolking van het land, omdat ze vaak werk doen wat autochtonen liever niet doen. Volgens Goldin is het niet voor niets dat veel Nobelprijswinnaars migranten zijn. Het zijn uitvinders die aan de rand van de maatschappij staan en anders denken dan de oorspronkelijke bevolking. Silicon Valley in Californië is daar een voorbeeld van. Volgens Ian Goldin moet het Westen zich realiseren dat ze migranten nodig heeft om de economie draaiende te houden.  

Mensen moeten de negatieve associaties met migratie loslaten. Een reden hiervoor is dat de migratie de vergrijzing tegengaat. Een sociaal beleid moet ervoor zorgen dat de migranten betrokken worden in het land van aankomst en zich er waardevol voelen. 

Als er goede maatregelen getroffen worden en als we open staan voor migratie dan is Ian Goldin er van overtuigd dat we een goede toekomst tegemoet gaan. 

 

Land van herkomst 
Migratie heeft ook gevolgen voor het land van herkomst en de bevolking die achterblijft. Het geld dat arbeidsmigranten overmaken naar het thuisland helpt mee aan de ontwikkeling van dat land en het bestaan van de mensen die achterblijven.  De welvaart stijgt daardoor. Er ontstaat wel een ongelijkheid tussen mensen met en zonder migranten in de familie. Ook kan immigratie ten koste gaan van de kennis in dat land, de eigen cultuur en het geloof dat men heeft in de toekomst van het eigen land.  
Ook kan het niet zo goed zijn voor de ontwikkeling van kinderen als één of beide ouders zijn geëmigreerd naar een ander land. Dit kan zowel een negatief effect hebben op de kinderen in het thuisland als op de ouders in het land van vestiging.